Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

"Μαουτχάουζεν" του Ιάκωβου Καμπανέλη

Από τον Στέλιο Μάρακα
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Θέμα του βιβλίου είναι τα βασανιστήρια που γίνονταν στο Μαουτχάουζεν, η απελευθέρωση των ανθρώπων βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα. Αφηγητής είναι ο Ιάκωβος Καμπανέλης που έζησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν από το 1943 εως το 1945. Άλλοι ήρωες του βιβλίου είναι η Γιαννίνα, ο Αντώνης, ο Πέτρος, ο Ιωνάς, ο Θανάσης κα. Όλη η αφήγηση εκτυλίσσεται στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.
Η φράση "πρέπει να βάλεις μια κρούστα τρέλας για να επιζήσεις" που είπε ο Γιόζεφ Μπαλλίνα με εντυπωσίασε διότι δείχνει ότι ο παραλογισμός που επικρατούσε στο στρατόπεδο δημιουργούσε την ανάγκη μιας ψυχολογικής αποστασιοποιήσης στους κρατούμενους προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν.
Μαθαίνοντας για τις καταστάσεις που συνέβησαν ένιωσα λύπη και τρόμο. Στο Μαουτχάουζεν θυσιάστηκαν πολλοί και χύθηκε πολύ αίμα αλλά αυτό δεν δίδαξε στους ανθρώπους που συνεχίζουν να πολεμούν, να φανατίζονται, να τρομοκρατούν κάνοντας τα ίδια λάθη.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου