Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

"Τα λουλούδια της Χιροσίμα" της Εντίτα Μόρρις

Από την Αγγελάκη Φιλίππα
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Το θέμα του βιβλίου είναι η ζωή των κατοίκων της ιαπωνικής πόλης Χιροσίμα δεκαπέντε χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας που συγκλόνισε τον κόσμο κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν και να ζουν τις συνέπειες της έκρηξης. Πολλοί έχουν τρομερά εγκαύματα και κατεστραμμένα μέλη, ενώ άλλοι πεθαίνουν από καρκίνο λόγω της ραδιενέργειας που απορρόφησαν τότε. Διστάζουν να παντρευτούν γνωρίζοντας ότι ολόκληρες γενιές απογόνων τους πιθανό να είναι καταδικασμένοι να γεννηθούν παραμορφωμένοι.
Οι κεντρικοί ήρωες είναι ο αμερικανός Σαμ που επισκέφτηκε τη Χιροσίμα και γνώρισε από κοντά τη φρίκη και τα υπολείμματα που άφησε πίσω της η έκρηξη, η γιαπωνέζα Γιούτα η οποία φιλοξενεί τον Σαμ προσπαθώντας να του κρύψει τα εγκαύματα της αλλά και τη φριχτή μοίρα των κατοίκων της πόλης,η πανέμορφη αδελφή της Οχάτσου, ο σύζυγός της Φούμιο που πέθανε τελικά από καρκίνο. Η αφήγηση εκτυλίσσεται στη Χιροσίμα δεκαπέντε χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας που προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.
"Τα θύματα της ραδιενεργής ακτινοβολίας δεν  μπορούν να είναι σίγουρα ότι τα εγγόνια ή τα τρισέγγονά τους δε θα γεννηθούν σαν αυτά τα φοβερά ψάρια" ήταν μια παρατήρηση που έκανε ο γιατρός Νταμάτο γκρεμίζοντας τα όνειρα των δύο αδελφών να γεννήσουν παιδιά ακι να κάνουν οικογένεια. Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί που δεν έφταιξαν σε τίποτε πληρώνουν τώρα τα σπασμένα.
Η νεαρή πανέμορφη Οχάτσου αναγκάζεται να το σκάσει από το σπίτι της στη Χιροσίμα προκειμένου να αποφύγει τον αγαπημένο της που θέλει να την παντρευτεί. Η Οχάτσου γνωρίζει πως ποτέ δε θα μπορέσει να του προσφέρει υγιείς απογόνους και μη θέλοντας εκείνος να ζήσει δυστυχισμένος φεύγει μακριά από το σπίτι και την οικογένειά της. Μ' αυτό το περιστατικό κλείνει το βιβλίο προκαλώντας μου αρχικά συμπόνοια προς τη νεαρή γιαπωνέζα γιατί η ζωή της ποτέ δε θα είναι φυσιολογική όπως και κανενός άλλου θύματος της έκρηξης και μετά αγανάκτηση προς αυτούς που δημιούργησαν τόσο κακό και πόνο. Σίγουρα πάντως δε μοιάζω με τη Γιούτα καθώς εκείνη προτιμούσε να κρατάει τα πάντα μέσα της για να μη πληγώσει τους γύρω της ενώ εγώ δεν είμαι έτσι. Ίσως να έχω κάποιες ομοιότητες με την Οχάτσου καθώς και οι δυο είμαστε ανεξάρτητες και αποφασιστικές.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου