Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

"Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" της Άλκης Ζέη

Από την Πρώιμου Ναταλία
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Το θέμα του βιβλίου είναι τα γεγονότα του ΄40 έως ΄70 στην Ελλάδα που τα διηγείται μια κομμουνίστρια που έφτασε ως τη Τασκένδη για να ξαναβρεί τον αρραβωνιαστικό της. Κεντρικοί ήρωες είναι η Δάφνη με το ψευδώνυμο "Ελένη" και ο αρραβωνιαστικός της ο Αχιλλέας. Η "Ελένη" αφηγείται αναδρομικά από το Παρίσι για την τριακονταετία από το ΄40 έως το ΄70. θυμάται όταν ήταν μέλος της αντικατοχικής οργάνωσης, τη φυλάκισή της, τις μέρες που πέρασε σε Ρώμη Παρίσι, Τασκένδη και Μόσχα.
Με εντυπωσίασε η φράση "Όσο πιο στεναχωρημένος είσαι τόσο πιο καλά να ντύνεσαι". Φαίνεται ότι τότε είχε μεγάλη σημασία η τιμή, η περηφάνια και η αξιοπρέπεια, κάτι που δεν είναι τόσο έντονο σήμερα.
Ένιωσα περηφάνια για τους Έλληνες γιατί όταν είναι ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα αλά και απογοήτευση γιατί είναι ικανοί να σκοτώσουν φίλους τους μόνο και μόνο γιατί έχουν διαφορετικές ιδέες απ΄αυτούς.
Αποκομίζω ότι αν είμαστε αποφασισμένοι- όπως η Ελένη ήταν αποφασισμένη να βρει το Αχιλλέα- μπορούμε να τα καταφέρουμε. Επίσης πρέπει καμιά φορά να αφήσουμε και τα συναισθήματά να μας οδηγήσουν γιατί μπορεί να βρούμε την αληθινή αγάπη.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου