Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

"Μαουτχάζεν" του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Από την Αγγελάκη Φιλίππα
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και περιγράφει τη ζωή του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάζεν, κατά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο αλλά και μετά την απελευθέρωση, την πορεία του μέχρι την Ιταλία και στη συνέχεια την Ελλάδα καθώς και τη γνωριμία του με την Αφγανή Γιαννίνα.
Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η φίλη του Γιαννίνα η οποία τελικά προτίμησε την ήρεμη και άνετη ζωή που θα είχε στην Ιταλία από μια μεγάλη γεμάτη περιπέτειες πορεία μέχρι την Ελλάδα, όπου θα την περίμενε ένα αβέβαιο μέλλον.
Η αφήγηση εκτυλίσσεται σχεδόν στο σύνολό της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας του Μαουτχάζεν από το 1943 οπότε έφτασε ο Καμπανέλλης έως τον Αύγουστο του 1945 που αποχώρησε η τελευταία αποστολή Εβραίων την Παλαιστίνη. Ο Ιάκωβος είχε αποφασίσει να μείνει μαζί τους αντί να φύγει με την πρώτη αποστολή για Ελλάδα γιατί δε θεώρησε σωστό να τους αφήσει τη στιγμή που τον είχαν εκλέξει εκπρόσωπό τους.
Με σόκαρε ιδιαίτερα μια φράση που είπε ένας Γερμανός Ες Ες ο οποίος είχε διατάξει να κόψουν το σώμα ενός Ρώσου σε λωρίδες και να το χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο λέγοντας "καλύτερα οι Ρώσοι παρά τα όμορφα γερμανικά δάση μας" δείχνοντας έτσι πόση αξία έδινα οι Γερμανοί στις ζωές των εχθρών τους αλλά και το ρατσισμό να πιστεύουν πως οτιδήποτε γερμανικό είχε μεγαλύτερη αξία από τις ζωές των άλλων λαών. 
Εγώ ταυτίζομαι με τη γενναία και αποφασιστική κυρία Χασσλ που προκειμένου να σώσει αυτόν που αγαπούσε δε δίστασε να παρακαλέσει τους εχθρούς της.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου