Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

"Με μολύβι φάμπερ Νο2" της Άλκης Ζέη

Από την Αγγελάκη Φιλίππα
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Το βιβλίο αποτελεί μια αυτοβιογραφία της συγγραφέα, Άλκης Ζέη. Περιγράφει τα πρώτα χρόνια της ζωής της με τον παππού και τη θεία της, μέχρι να αναρρώσει η μητέρα της, στη συνέχεια την επιστροφή της στην Αθήνα, τη σχέση της με τους γονείς και την αδερφή της, τη σχολική ζωή της,τις φίλες της και ιδιαίτερα την κολλητή της Ζωρζ Σαρή επίσης συγγραφέα, τη Ζωή της κατά τη γερμανική κατοχή και τη Χούντα, τη γνωριμία της και στη συνέχεια το γάμο της με το Γιώργο, τις ελπίδες και τα όνειρά της.
Κεντρικοί ήρωες είναι η ίδια η Άλκη Ζέη, η αδερφή της η Λενούλα, η μητέρα της Έλλης και ο πατέρας της, η δυναμική θεία της Διδώ Σωτηρίου, σύζυγος του αδερφού του πατέρα της Κλέωνα, η κολλητή της Ζωρζ, η καθηγήτριά της και επικεφαλής της ομάδας κουκλοθέατρου για την οποία έγραψε θεατρικά η Άλκη, το αγόρι της ο Γιώργος και το αγόρι της αδερφής της ο Νίκος Γκάτσος.
Όλα συμβαίνουν στην Αθήνα πριν και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, τη Χούντα και ένα διάστημα στο οποίο η Ελλάδα ήταν ελεύθερη.
Ιδιαίτερα με συγκίνησε μια φράση της Άλκης όταν αναφερόμενη στη φίλη της, Ζωρζ,είπε: "Η Ζωρζ μια ζωή με περίμενε. Σε σταθμούς, σε αεροδρόμια, σε στάσεις λεωφορείων ...μόνο τώρα δε με περίμενε κι έφυγε..." εννοώντας το θάνατο της Ζωρζ το 2012.
Απογοητεύτηκα όταν γκρεμίζονται τα όνειρα της Άλκης με την απόφαση να μην πάνε στο Παρίσι έπειτα από το γάμο της με το Γιώργο. Συγκινήθηκα από την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των πρωταγωνιστών μένοντας άφωνη πολλές φορές από τη γενναιότητα, τον ηρωισμό και την αποφασιστικότητά τους. Αγανάκτησα από τις συνθήκες ζωής της εποχής. Θαύμασα τη θεία της Άλκης, Διδώ, για τη γενναιότητα, το δυναμισμό, την εφευρετικότητα αλλά και τις πεποιθήσεις και την ανεξαρτησία της.
Αυτό που μου μένει στο τέλος του βιβλίου είναι ότι πρέπει να αντιστέκεσαι στους καταπιεστές, όπως έκαναν πολλές φορές οι ήρωες του βιβλίου, αλλά επίσης να ακολουθείς τα όνειρά σου κα να μην απογοητεύεσαι αν αυτά δεν πραγματοποιούνται άμεσα.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου