Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

"Ο Κύριος μου" της Ζωρζ Σαρή

Από το Λευτέρη Καρτάκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*
Image result for "Ο Κύριος μου" της Ζωρζ Σαρή
Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία ενός παιδιού που δεν έχει πατέρα επειδή τους εγκατέλειψε αλλά μόνο μητέρα. Τον λένε Πασχάλη και είναι πολύ άτακτο παιδί, δεν διαβάζει στο σχολείο, βρίζει, χτυπάει τα άλλα παιδιά και είναι πολύ αγενής απέναντι στη μαμά του ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ έξυπνος. Μια μέρα ένας καινούργιος δάσκαλος πηγαίνει στο σχολείο και σε συνεργασία με τη μαμά του Πασχάλη, την κα Χρύσα, μαθαίνουν στον Πασχάλη να έχει τρόπους, να διαβάζει, να είναι υπάκουος και καλό παιδί. Στο τέλος το καταφέρνουν και είναι όλοι χαρούμενοι!!!
Κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι ο Πασχάλης, η μαμά του η κα Χρύσα, ο κος Γιώργος, ο δάσκαλος του και τα παιδιά της τάξης. Η αφήγηση εκτυλίσσεται σ' ένα χωριό στη Βόρεια Ελλάδα χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος.
Με εντυπωσίασε η φράση του Πασχάλη όταν έλεγε στη μαμά του που γύρισε από το σχολείο ¨... μαμά πάω να πλύνω τα χέρια μου να φάμε και μετά να πάω να διαβάσω...¨ 
Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης συγκινήθηκα επειδή ο Πασχάλης άλλαξε συμπεριφορά και χάρηκα επειδή το βιβλίο είχε ωραίο τέλος.
Το συμπέρασμα στο τέλος είναι ότι ποτέ δεν πρέπει "να το βάζουμε κάτω"  και να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι σ' αυτό που κάνουμε.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου