Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

"Η κόρη της τσαρίνας" της Carolly Erickson

Από τη Φιλίππα Αγγελάκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*
Η κόρη της τσαρίνας
Θέμα του βιβλίου είναι ζωή της Μεγάλης Δούκισσας Τατιάνας Ρομανώφ της Ρωσίας, κόρης του τελευταίου Ρώσου Τσάρου. Λίγο καιρό πριν το ξέσπασμα της επανάστασης και ενώ η Αγία Πετρούπολη βασανίζεται από τις ταραχές και τις εξεγέρσεις η Τατιάνα έρχεται σε επαφή με τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ζει από κοντά τον πόνο και τις συμφορές τους και αυτό της δίνει μια διαφορετική οπτική ζωής. Στη συνέχεια η ίδια παρακολουθεί το ξέσπασμα της οικογένειάς της και το μίσος του λαού εναντίον τους να αυξάνεται, την παραίτηση του πατέρα της και την εξορία τους στη Σιβηρία από τη νέα προσωρινή κυβέρνηση. Η τελευταία αυτοκρατορική οικογένεια της Ρωσίας εκτελέστηκε το 1918 στο Γιεκατερίνμπουργκ από τους επαναστάτες.
Κεντρικό ρόλο στο βιβλίο έχει η Τατιάνα και οι αδερφές της, ο ασθενικός αδερφός της και διάδοχος του θρόνου Αλεξέϊ, ο τσάρος Νικόλαος και η Τσαρίνα Αλεξάνδρα. Επίσης υπάρχει ο Ρασπούτιν, ένας "ευσεβής" θεραπευτής, ο οποίος έκανε θαύματα και θεράπευε με τη "φώτιση του Αγίου Πνεύματος", αλλά όπως αποδείχτηκε δεν ήταν παρά ένας απατεώνας που ενώ δίδασκε για λιτότητα και απλή ζωή, ζούσε ο ίδιος σαν βασιλιάς εκμεταλλευόμενος τους πιστούς. Όμως η βασίλισσα Αλεξάνδρα εξαρτιόταν σε τόσο μεγάλο βαθμό από αυτόν που αρνούνταν να ακούσει την οποιαδήποτε κατηγορία εις βάρος του και αμφισβητούσε ακόμα και την ίδια της την οικογένεια για εκείνον. Ήταν ο Ρασπούτιν ο οποίος με τα δήθεν μαγικά του και ενδίδοντας στην κάθε αρρωστημένη φαντασίωση και όνειρά της, λέγοντας ότι ήταν θεϊκά σημάδια την οδήγησε να χάσει σχεδόν τα λογικά της και να αδυνατεί να ξεχωρίσει τη φαντασία από την αλήθεια.
Η αφήγηση συμβαίνει στη Ρωσία λίγο πριν το ξέσπασμα της επανάστασης το 1917.
"Όλα είναι θέλημα θεού" ήταν η φράση που βοήθησε την Τατιάνα να μη τρελαθεί από τις ενοχές μετά το θάνατο της οικογένειάς της σ' ένα υπόγειο στη Σιβηρία. Η ίδια κατόρθωσε να δραπετεύσει, όμως η απάνθρωπη δολοφονία των δικών της τη στοίχειωνε για μια ζωή.
Αισθάνομαι οίκτο για την ηρωίδα που έχασε την οικογένειά της με αυτό τον τρόπο αλλά και θαυμασμό γιατί κατάφερε παρόλα αυτά να συνεχίσει τη ζωή της θάβοντας την πραγματική της ταυτότητα και κληρονομιά βαθιά μέσα της για να τη φανερώσει την κατάλληλη στιγμή στους απογόνους της.


*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου