Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

¨Δέκα χρόνια διαζευγμένη¨ της Νοζούντ Άλι

Από την Άννα Κάτσουρα
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Το βιβλίο αναφέρεται σ'ένα δεκάχρονο κοριτσάκι που το πάντρεψαν χωρίς τη θέλησή του μ' ένα πολύ μεγαλύτερο από εκείνη άντρα. Εκείνος της φερόταν πολύ άσχημα αφού την κακοποιούσε σεξουαλικά και την χτυπούσε. Μια μέρα η δεκάχρονη Νόζουντ αποφάσισε να πάει στο δικαστήριο για να ζητήσει διαζύγιο. Βρήκε μια καλή δικηγόρο και τελικά κέρδισαν τη δίκη. Όλος ο κόσμος έμαθε την ιστορία της Νόζουντ η οποία κατάφερε να επιστρέψει στο σχολείο που τόσο αγαπούσε. Είχε βάλει στόχο να γίνει και η ίδια δικηγόρος ώστε να μπορεί μια μέρα να υπερασπίζεται όλα τα μικρά κορίτσια.
Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Υεμένη σε διάφορες περιοχές όπως στο Χάρτζι και τη Σαναά από το Φεβρουάριο του 2008 έως το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Με εντυπωσίασε ένα παλιό γνωμικό της Υεμένης που αναφέρεται που λέει ¨Αν παντρευτείς κορίτσι εννιά χρονών έχεις εξασφαλίσει έναν ευτυχισμένο γάμο¨. Με παραξένεψε ο τρόπος που σκέφτονται σ'αυτή τη χώρα. Δε μπορώ να εξηγήσω πώς θεωρούν ότι ένα μικρό κορίτσι μπορεί να κάνει οικογένεια και παιδιά. Στο τέλος του βιβλίου ένιωσα λύπη για ότι πέρασε η Νόζουντ αλλά και χαρά που κατάφερε να βρει τη δύναμη να απαλλαγεί από τον άνδρα της. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι εντελώς διαφορετικοί από εμένα γιατί ζουν με διαφορετικές συνθήκες και τρόπους σκέψης. Σ'εμένα  αυτό που μένει είναι ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα αν το θελήσουμε και δεν πρέπει να υπομένουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν αλλά να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου