Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

¨Ο Χάρι Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκηψ¨ 6ο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Από την Φιλίππα Αγγελάκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Η έκτη και τελευταία χρονιά των τριών φίλων στη σχολή Χόγκουάρτς όπου ο Χάρι Πότερ αρχίζει να προετοιμάζεται για τη μοιραία του συνάντηση με το Λόρδο Βόλντερμορτ και την εκπλήρωση της σχετικής προφητείας ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διαλευκάνει τη συνωμοσία που πλέκεται γύρω από το διευθυντή της σχολής με εγκέφαλο το σατανικό μάγο που καλείται να αντιμετωπίσει. Κεντρικοί ήρωες είναι πάλι οι τρεις φίλοι, ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη καθώς και ο διευθυντής Άλμπους Ντάμπλντορ και ο λόρδος Βόλντεμόρτ. Όλα διαδραματίζονται στη σχολή Χόγκουάρτς.
Μια φράση κλειδί είναι το ¨θα σου πω όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή¨ που λέει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς ο διευθυντής στο Χάρι με την ειρωνεία ότι η ¨κατάλληλη στιγμή¨ δεν έφτασε ποτέ εξαιτίας του πρόωρου θανάτου του Ντάμπλντορ. Θα περίμενε κανείς από τη στιγμή που ο διευθυντής έχει προσχεδιάσει το θάνατό του να έχει βρει τη κατάλληλη στιγμή ώστε να φροντίσει να δώσει στο Χάρι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πριν τον στείλει σ'ένα κυνήγι Πεμπτουσιωτών χωρίς καθόλου στοιχεία.
Στο τέλος του βιβλίου ο καθηγητής Σνέιπ δολοφονεί τον Ντάμπλντορ, προδίδοντας την εμπιστοσύνη του. Την πρώτη φορά που διάβασα τη σειρά ένιωσα αγανάκτηση για την προδοσία αυτή καθώς και θλίψη για το θάνατο του διευθυντή αλλά τώρα γνωρίζοντας τη συνέχεια το μόνο που ένιωσα ήταν θαυμασμός για το θάρρος του Σνέιπ και τον τρόπο ζωής που επέλεξε να ακολουθήσει. Κατά τη γνώμη μου εκείνος ήταν και θα είναι ο μεγαλύτερος υπερασπιστής και γενναιότερος διευθυντής που πέρασε από το Χόγκουάρτς μετά το θάνατο του Ντάμλντορ.
Εγώ ταυτίζομαι με τη Ρομίλντα Βέιν μια από τις θαυμάστριες του Χάρι γιατί είναι πονηρή, αποφασιστική και εγωίστρια.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου