Σάββατο 11 Απριλίου 2015

"Το καπλάνι της βιτρίνας" της Άλκης Ζέη

Από τη Μαρία Χατζημανωλάκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Δυο αδερφές, η Μυρτώ και η Μελλίσσα, ζουν την αλλαγή από τη δημοκρατία στη δικτατορία. Ο ξάδερφός τους που είναι αντίθετος με τη δικτατορία "μπλέκει" και οι αστυνομικοί τον κυνηγάνε. Αυτός δε μπορεί να φύγει από τη χώρα.
Οι ήρωες του βιβλίου είναι η Μυρτώ, η Μελλίσσα, η θεία Δέσποινα, ο παππούς, οι φίλοι των κοριτσιών, ο Αλέξης, οι γονείς του Αλέξη, ο Νίκος, ο διευθυντής του γυμνασίου και ο δικτάτορας. Η αφήγηση εκτυλίσσεται στο Λαμαγάρι.
Μου έκανε εντύπωση όταν ο Αλέξης είπε στη Μένια οτι δεν έρχεται στο σχολείο, γιατί ο διευθυντής του είπε να μη ξαναπάει μ' αυτά τα παπούτσια γιατί ξεφτιλίζει το σχολείο τους. Ο δάσκαλος ήταν πολύ θρασύς και αγενής προς το μαθητή που δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να αγοράσει παπούτσια.
Με συγκίνησε και στεναχωρήθηκα για το Νίκο που τον κυνηγούσαν και δε μπορούσε να φύγει από τη χώρα και άρα έπρεπε να κρύβεται.
Περισσότερο ταυτίζομαι με τη Μυρτώ, γιατί δεν άκουγε τους γονείς της, τη θεία της, ήταν πολύ πεισματάρα και ήθελε να γίνει αρχηγός στο σχολείο της.
Αυτό που συμπεραίνω είναι ότι εξαιτίας της δικτατορίας πολλοί υπέφεραν. Οι αστυνόμοι κυνηγούσαν το Νίκο και αυτός ήταν αναγκασμένος να κρύβεται. Συνέλαβαν τον πατέρα του Αλέξη επειδή έγραφε κακά πράγματα για τη δικτατορία.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

1 σχόλιο:

  1. Το βιβλίο μου άρεσε πολύ! Μου έκανε εντύπωση που η Μέλια και η Μυρτώ, είχαν ένα ζώο ταριχευμένο στο σπίτι τους. Επίσης μου έκανε εντύπωση η υπευθυνότητα της Μέλιας και η εχεμύθειά της. έλος μου άρεσε ο τρόπος που ήταν γραμμένο αναφέροντας κάποιες συνήθειες των κοριτσιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή