Τρίτη 7 Απριλίου 2015

"Καπετάν Μιχάλης" του Νίκου Καζαντζάκη

Της Ειρήνης Πρώιμου 
 με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαγουλά Μαρίας*

Το βιβλίο μιλά για την τουρκοκρατούμενη Κρήτη και συγκεκριμένα για το Μεγάλο Κάστρο (Ηράκλειο). Ο συγγραφέας αφηγείται την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων της πόλης πριν τον ξεσηκωμό, για άλλη μια φορά, των Κρητικών κατά των Τούρκων.
Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν πολλά πρόσωπα. Κεντρικός ήρωας είναι ο καπετάν Μιχάλης. Εκτός απ' αυτόν σημαντικό ρόλο παίζουν ο Μανούσακας και ο Γιαννακός (Τίτυρος), οι οποίοι είναι αδέλφια του καπετάν Μιχάλη, ο Νουρής και η γυναίκα του Εμινέ, το Θρασάκι (γιος του ήρωα), ο Μητροπολίτης του Αγίου Μηνά, ο πασάς του Μεγάλου Κάστρου, ο γέρο Σήφακας (πατέρας του καπετάν Μιχάλη.
Ο τόπος και ο χρόνος που εκτυλίσσεται η αφήγηση είναι το Ηράκλειο γύρω στα 1889.
Μια από τις φράσεις που μου έκανε εντύπωση για το νόημα της, την είπε ο γέρο Καμπανάρης στον καπετάν Μιχάλη, στη συγκέντρωση που είχαν οι καπετάνιοι για να αποφασίσουν αν θα πάρουν τα όπλα κατά των Τούρκων. Η φράση είναι "...για σκότωσε τον βασιλιά, για μην τον φοβερίζεις.."
Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, ένιωσα υπερηφάνεια και θαυμασμό για την γενναιότητα και την ψυχή των Κρητικών. Επίσης ένιωσα δέος και συγκίνηση, διότι μπροστά στην αγάπη τους για την Κρήτη, δεν λογαριάζουν ούτε την ίδια τους τη ζωή.
Πιστεύω ότι πιο κοντά στον χαρακτήρα μου, είναι ο χαρακτήρας του καπετάν Πολυξίγκη. Του άρεσε να είναι περιποιημένος και να προσέχει την εμφάνισή του. Του άρεσαν τα γλέντια και η καλή ζωή, αλλά όταν τον είχε ανάγκη η πατρίδα έπιανε από τους πρώτους το τουφέκι, ανέβαινε στα βουνά και πολεμούσε με γενναιότητα, έβαζε την πατρίδα πάνω από την ζωή του.
Αφού διάβασα το βιβλίο, συμπέρανα πως όταν έχεις θέληση, αποφασιστικότητα, πιστεύεις και αγαπάς κάτι, πρέπει να το υποστηρίξεις με όλες σου τις δυνάμεις, και να αγωνίζεσαι για αυτό.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου