Σάββατο 27 Μαΐου 2017

"Ο πόλεμος, η Μαρία και το αδέσποτο" της Ζωρζ Σαρή

Από τον Ιορδάνη Ιορδάνοβ
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*
Image result for "Ο πόλεμος, η Μαρία και το αδέσποτο" της Ζωρζ Σαρή
Το θέμα του βιβλίου είναι για ένα κορίτσι, τη Μαρία, που κατάγεται από τη Συρία και από το φόβο της μετά τον πόλεμο δεν μπορούσε να μιλήσει μέχρι που ο Στάθης ένας δημοσιογράφος την πήρε στην Ελλάδα. Κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι η Μαρία, ο Στάθης,η Νάταλι και η Ειρήνη. Η αφήγηση εκτυλίσσεται στη Συρία και στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.
"Θυμάμαι το Στάθη και τις σοκολάτες, τις έτρωγα και η μαμά λέει πως χαλάνε τα δόντια. Μ' αρέσουν πολύ οι σοκολάτες κι έγραψα στον μπαμπά "θέλω τη Νάταλι" κι εσύ μ'  έσπρωξες κι έπεσα χάμω και η μαμά σε μάλωσε και εσύ πάλι θύμωσες και τώρα νυστάζω, θέλω να κοιμηθώ μαζί σου.". Διάλεξα αυτή τη φράση γιατί με συγκίνησε ότι η Μαρία θέλει τη Νάταλι. Ένιωσα χαρά και συγκίνηση γιατί ένα από τα "αδέσποτα παιδιά" βρήκε γονείς. Το συμπέρασμα που καταλήγω είναι ότι ο καθένας μπορεί να βοηθήσει κάποιον και η αγάπη είναι το καλύτερο φάρμακο.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου