Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

"Γράμμα από την Οδησσό" της Ζωρζ Σαρή

Από την Αγγελάκη Φιλίππα
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*
Γράμμα από την Οδησσό Μυθιστόρημα
Ο πόλεμος αναγκάζει τον Χριστόφορο, έλληνα που εργάζεται στην Οδησσό ως καθηγητής γαλλικών, να αφήσει την οικογένειά του στη Γαλλία και να επιστρέψει μόνος για να μη χάσει τη δουλειά του. Η κόρη και η σύζυγός τους θα τον συναντούσαν όταν θα τελείωνε ο πόλεμος και η διαδρομή θα ήταν πάλι ασφαλής. Για να καταπολεμήσει τη μοναξιά και τη θλίψη του ο Χριστόφορος γράφει γράμματα στην πολυαγαπημένη του γυναίκα περιγράφοντας της τη ζωή του χωρίς εκείνη, γράμματα που πιθανόν ποτέ δε φτάσουν στα χέρια της λόγω της ανεπαρκούς επικοινωνίας. Όταν οι συνθήκες τον αναγκάσουν να σταματήσει να γράφει γιατί οι ίδιες του οι πράξεις τον ντροπιάζουν, τότε θα χάσει το μοναδικό τρόπο που είχε για να είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του.
Η αφήγηση ξεκινά στα τέλη του 1914 και εκτυλίσσεται κυρίως στην Οδησσό, στο σχολείο που διδάσκει γαλλικά ο Χριστόφορος, στο μικρό καμαράκι του που περνάει τις ώρες της μοναξιάς γράφοντας, στο σπίτι της Ιρίνα Κάρλοβα καθηγήτριας των ρωσικών όπου πήγαινε αρχικά για να κάνει μαθήματα και στη συνέχεια ως εραστής της καθώς και στο Παρίσι όπου ζούσε για να ένα διάστημα ο Χριστόφορος μαζί με την οικογένειά του.
Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ιδιαίτερα μια φράση του Χριστόφορου σε ένα γράμμα προς τη γυναίκα του Ελίζα όπου την παρακαλούσε να τον συγχωρέσει για τα περιττά έξοδα που έκανε πίνοντας ένα ποτήρι τσάι και τρώγοντας δύο παξιμάδια (από αυτά αποτελούνταν το γεύμα του) σε ένα τεϊοποτείο αντί για το σπίτι του όπου είχε άφθονο τσάι. Ήταν τόσο αυστηρά περιορισμένα τα έξοδα που επέτρεπε ο Χριστόφορος στον εαυτό του προκειμένου να μη καθυστερήσει τον ερχομό της συζύγου του!
Στο βιβλίο ταυτίζομαι περισσότερο με τη Ελίζα γιατί είναι ειλικρινής, της αρέσει να βοηθάει τους ανθρώπους ου έχουν ανάγκη και είναι φεμινίστρια και λογική, όπως θέλω να πιστεύω πως είμαι και εγώ.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου