Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

"Μαουτχάουζεν" του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Από τον Γιάννη Κοντεκά
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Θέμα του βιβλίου είναι τα βασανιστήρια των κρατουμένων στο Μαουτχάουζεν και η απελευθέρωσή τους από τους Αμερικανούς. Πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο συγγραφέας ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Η αφήγηση εκτυλίσσεται στη Γερμανία κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ 1943 και 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.
Το τεράστιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Γερμανοί φαίνεται στη φράση "Από μια πρώτη καταμέτρηση είδαμε πως στο Μαουτχάουζεν είχαν εξοντωθεί κοντά 240.000 κρατούμενοι. Όσοι γλιτώσαμε είμαστε περίπου 30.000 - ένας στους εννιά. Η τύχη του καθενός από μας ήταν κυκλωμένη από 8 θανάτους.". Επίσης μια ιδιαίτερα δυνατή στιγμή στην αφήγηση είναι όταν ο συγγραφέας λέει ότι για επιβιώσει κάποιος στο Μαουτχάουζεν έπρεπε να έχει "μια κρούστα τρέλας γύρω από το μυαλό του".

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου