Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

"Το ψέμα" της Ζωρζ Σαρή

Από την Σοφία Μαστοράκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*
Image result for το ψεμα ζωρζ σαρη
Το θέμα του βιβλίου είναι τα ψέματα ενός κοριτσιού, της Χριστίνας, η οποία μετακομίζει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Εκεί, στο νέο της σχολείο, γνωρίζει καινούριους φίλους στους οποίους λέει ψέματα για την οικογένειά της και για τον πατέρα της. Μετά όμως από ένα συμβάν, όλα άλλαξαν και τους είπε την αλήθεια και τότε όλα έγιναν καλύτερα. Πρωταγωνιστούν εκτός από τη Χριστίνα, ο Αλέξης, η Ρέα, η Σόφη, Η Τάνια, η κα Ελευθερία, η κα Ζωή, ο Πέτρος, "το μικρό" και η Λίνα. Η αφήγηση εκτυλίσσεται στην Αθήνα τη δεκαετία του 1980. Κατά την ανάγνωση του βιβλίου ένιωσα αγωνία για το τι θα συμβεί και ικανοποίηση για το χαρούμενο τέλος του βιβλίου. Θεωρώ ότι μοιάζω περισσότερο με τη Μαρία "το μικρό", γιατί κι εγώ είμαι συνέχεια χαρούμενη και δεν είμαι, δυστυχώς, τόσο καλή στα μαθήματα.
Το συμπέρασμά μου μετά την ανάγνωση είναι ότι δεν πρέπει να λέμε ψέματα για να χτίσουμε φιλίες και πρέπει να είμαστε οι εαυτοί μας ώστε να μας αγαπούν γι΄ αυτό που πραγματικά είμαστε.


*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου