Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

"Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" της Άννας Φρανκ

Από την Αντωνία Δασκαλάκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Το βιβλίο αφηγείται τα γεγονότα μιας περιόδου από ένα μικρό κορίτσι που προσπαθεί με την οικογένειά της και άλλους ομοεθνείς Ισραηλίτες να κρυφτούν από τους Γερμανούς μέσα σ' ένα παράσπιτο. πρωταγωνιστούν η Άννα, η αδερφή της Μαργκότ και η οικογένειά της κυρίας Βαν Ντόαν. Η αφήγηση εκτυλίσσεται στην Ολλανδία από το 1940 έως το 1942.
Με εντυπωσίασε το σημείο όπου εκφράζεται η νοσταλγία της Άννας για τις συνήθειες που μπορεί να έχει ένας ελεύθερος άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή. Μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου ένιωσα λύπη για την καταπίεση της Άννας και της οικογένειάς της και χαρά επειδή η Άννα βρήκε ένα τρόπο μόνη της με το ημερολόγιο και την "Κίττυ" να αφηγείται την καθημερινή της ζωή και τα προβλήματά της. Κατά την ανάγνωση του βιβλίου θυμήθηκα ότι όταν ήμουν μικρότερη κρατούσα δικό μου ημερολόγιο όπου κατέγραφα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής μου.
Το συμπέρασμα που βγάζουμε από την ανάγνωση του βιβλίου είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα για να επιβιώσει και να αποφύγει τον εχθρό, άσχετα αν στο τέλος τα καταφέρει. Επίσης βλέπουμε τις συνέπειες όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε καταπίεση και καταλαβαίνουμε ότι η ελευθερία πρέπει να κυριαρχεί παντού.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου