Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

"Αρνούμαι" του Αντώνη Σαμαράκη

Από τον Κώστα Κουκουράκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Θέμα του βιβλίου είναι η άρνηση των ηρώων να αποδεχτούν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το βιβλίο έχει πολλά διηγήματα και αντίστοιχα έχει και πολλούς ήρωες όπως ο Ηλίας Καλφόπουλος, ο κος Καββαδίας, ο αρχειοφύλαξ κ.α. και εκτυλίσσεται σε διάφορους χρόνους και τόπους. Στη σελίδα 24 εντοπίζω τη φράση "Έταξα σε όλους τους ανθρώπους εγώ έναν καινούριο κόσμο ... ένα αλλιώτικο κόσμο ... Αν δεν τα υποσχεθείς όλα αυτά τότε ίσως". Η φράση αυτή με εντυπωσίασε επειδή δείχνει τη βαθιά στεναχώρια ενός στρατιώτη να πολεμήσει για το λόγο ΄τι δεν είναι σίγουρος για αυτά που έλεγε από τα μεγάφωνα στους ανθρώπους. Στο τέλος νιώθω θλίψη επειδή στα διηγήματα υπάρχουν θλιβερά γεγονότα που οι ήρωες αρνούνται να καταλάβουν. Αν μοιάζω με κάποιον από τους ήρωες αυτός είναι ο Ηλίας Καλφόπουλος επειδή είναι κι αυτός αγχώδης και πάντα ετοιμάζεται από πριν για να κάνει κάτι.
Καταλαβαίνω μετά την ανάγνωση του βιβλίου ότι η άρνηση να δεχτούμε κάτι που δεν είναι αληθινό μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου