Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

" Μια μέρα θα γυρίσει" της Έλλης Αλεξίου

Από τη Ντανιέλα Πέτκοβα
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*
Image result for " προσοχη συνανθρωποι" της Έλλης Αλεξίου
Μια μέρα κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου ο Πέτρος ο οποίος είναι μαθητής, χάνεται. Ο Τάκης ο αδερφός του σκοτώνεται από γερμανικό αυτοκίνητο ενώ ο Πέτρος φεύγει μακριά. Η μητέρα τους κλαίει για τον Τάκη και πιστεύει ότι ο Πέτρος θα γυρίσει. Τα γεγονότα συμβαίνουν στην Αθήνα κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
"Όχι, όχι το παιδί είναι εκτελεσμένο μα η καρδιά η δική μας δεν αντέχει να κλαίει δύο παιδιά ... Κλαίμε μόνο τον Τάκη μας, μα είχε τόσο τρυφερή καρδιά, σάστισε το παιδί, ζαλίστηκε κι έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο... μόνο τον Τάκη κλαίμε και λέμε με την μάνα του πως ο Πέτρος ζει και πως μια μέρα θα γυρίσει ..." Μου έκανε εντύπωση αυτή η φράση διότι μια μάνα μετά από τόσες δυσκολίες παραμένει αισιόδοξη πως το παιδί της θα γυρίσει. Συγκινήθηκα πολύ με αυτή τη θλιβερή ιστορία αλλά και εντυπωσιάστηκα με τη δύναμη ψυχής της μάνας.
Το τελικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι ότι πρέπει να έχουμε πίστη και ελπίδα παρά τις δυσκολίες.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου