Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

"Ο Θησαυρός της Βαγίας" της Ζωρζ Σαρή

Από τον Λευτέρη Φιωτάκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*
Image result for "Ο Θησαυρός της Βαγίας" της Ζωρζ Σαρή
Το βιβλίο μας μιλάει για κάποια παιδιά που είχαν πάει διακοπές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συναντούν και άλλες οικογένειες με τις οποίες θα περάσουν μαζί τις διακοπές. Όταν όμως συναντούν τη Νικόλ, μια νεαρή γυναίκα, και τους εξηγεί το λόγο που βρίσκεται στο νησί, εκείνα αποφασίζουν να τη βοηθήσουν. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, μαθαίνουν πως μια ηλικιωμένη κυρία υποψιάζονταν πως το άτομο για το οποίο έψαχναν πληροφορίες της είχε κλέψει κάποιες λίρες.
Κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι η Λίνα, ο Κλου, ο Αλέξης, η Νικόλ, η Ράνια, και η Σόφη, ο Άγγελος ενώ συμμετέχουν σε μικρότερο βαθμό η Ζωή, η Βέρα και η Σασώ.
Η αφήγηση λαμβάνει χώρα στη Βαγία της Αίγινας κάποιο καλοκαίρι.
Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι η Λίνα δεν ήξερε που φυτρώνουν οι ντομάτες. Στη φράση: "Πρώτη φορά στη ζωή της έβλεπε ντοματιές".  "Κι εγώ που νόμιζα πως φυτρώνουν πάνω στα δέντρα όπως τα μήλα". Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ενώ οι ντομάτες είναι ένα λαχανικό τόσο γνωστό, ένα κορίτσι δέκα χρονών δεν ήξερε από που φυτρώνουν.
Έπειτα από την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του βιβλίου, νιώθω χαρά και ευχαρίστηση που οι ήρωες επιτέλους μπόρεσαν να βρουν αυτόν τον καλά κρυμμένο θησαυρό. Είμαι ενθουσιασμένος που οι μικροί ήρωες μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα που έκρυβαν τα στοιχεία τους. Νιώθω ανακούφιση από την αγωνία που περνούσα το διάστημα που αναρωτιόμουν εάν τελικά θα καταφέρουν να βρουν το θησαυρό και συγκίνηση που η κυρά-Μαρία κατάφερε με τη βοήθεια των παιδιών να πάρει πίσω τα χρήματά της.
Πιστεύω πως ο Κλου και ο Άγγελος έχουν περισσότερες ομοιότητες με τον χαρακτήρα μου γιατί ο Κλου δεν είναι κακοπροαίρετος και του αρέσει να επισκέπτεται νέα μέρη και να τα εξερευνά, ενώ του Άγγελου του αρέσει να ενημερώνεται και να μαθαίνει νέα πράγματα τα οποία διευρύνουν τους ορίζοντές του.
Το μήνυμα που θέλει να μας περάσει το βιβλίο είναι ότι αν είσαι κακοπροαίρετος για κάτι και θες πραγματικά να το κάνεις γιατί το αγαπάς ή σου αρέσει, στο τέλος θα πετύχεις το στόχο σου ακόμη κι αν χρειαστεί πολλή προσπάθεια. Επίσης μας λέει πως πρέπει να βοηθάμε τα άτομα που είναι οικονομικά ασθενέστερα ή μας έχουν ανάγκη. Όταν κάποιος κάνει καλές πράξεις και συμπεριφέρεται σωστά ακόμα κι αν κάποιος θέλει να τον βλάψει στο τέλος θα βρει το δίκιο του.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου