Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

"Το ψέμα" της Ζωρζ Σαρή

Από την Λία Σκουμπάκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Η Χριστίνα η οποία ζούσε στην Θεσσαλονίκη αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή με τη μητέρα της, αφού ο πατέρας τους τους εγκατέλειψε. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες και από ντροπή για αυτές αναγκάζεται να λέει ψέματα. Όλα ξεκινούν στο ιδιωτικό σχολείο που γράφεται λόγω του θείου της και έρχεται αντιμέτωπη με τους νέους της συμμαθητές.
Τα γεγονότα συμβαίνουν στην Αθήνα στη δεκαετία του ΄60. Η φράση που εντυπωσίασε από το κείμενο είναι "πάντα βιάζομαι στις κρίσεις μου" στη σελίδα 132 γιατί είναι μια φράση που δε τη συναντάμε  στην καθημερινότητα αλλά πρόκειται για κάτι που κάνουνε οι περισσότεροι. Είναι γεγονός ότι όλοι μας βιαζόμαστε να κρίνουμε τους συνανθρώπους μας χωρίς να εξετάζουμε τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά τους. Ξεκινώντας το βιβλίο συγκινήθηκα για τη φιλία ανάμεσα στη Χριστίνα και τον Αλέξη και ανακουφίστηκα που η Χριστίνα βρήκε έναν αληθινό φίλο και ο καθένας πήρε αυτό που του αξίζει όπως η Τάνια που μένει μόνη της στο τέλος της ιστορίας.
Μετά το τέλος της ανάγνωσης καταλήγω ότι δεν πρέπει να λέμε ψέματα γιατί το έν ψέμα φέρνει το άλλο και όλα στο τέλος μαθαίνονται αργά ή γρήγορα και ντροπιάζεσαι.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου