Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

"Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" της Άλκης Ζέη

Από την Μάγδα Αδαμίδη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Το θέμα του βιβλίου είναι οι προσπάθειες του Αχιλλέα και οι περιπέτειες μιας γυναίκας, της Ελένης, για να φτάσει κοντά στον εξόριστο άνδρα της. Κεντρικοί ήρωες είναι η Ελένη, ο Αχιλλέας, ο Ευγένιος και η Λίζα. Η αφήγηση ξεκινάει από την Αθήνα στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τα γεγονότα συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στην Ελλάδα, τη Ρώμη και την Τασκένδη.
Η φράση "Όλο τα παλιά θυμόμαστε. Μας βαριούνται. Δεν λέμε να τα ξεχάσουμε, είναι όλη μας η ζωή." με εντυπωσίασε γιατί ξέρω πως αν το παρελθόν σε έχει σημαδέψει και οι αναμνήσεις είναι τόσο σημαντικές ώστε να καθορίσουν όλη σου τη ζωή και είναι αδύνατο να τις ξεχάσεις. Τελειώνοντας το βιβλίο συγκινήθηκα που η Ελένη είχε περάσει τόσα για να συναντήσει τον άνδρα της κι όμως συνέχιζε ακάθεκτη ώστε να πετύχει το σκοπό της. Μάλιστα ταυτίζομαι με την Ελένη γιατί είμαστε και οι δυο ευαίσθητες και πεισματάρες. Συμπεραίνω ότι όταν κυνηγάς να πετύχεις κάτι με όλη σου τη θέληση είναι αδύνατο να αποτύχεις.


*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου