Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

¨Τα παιδιά θα σώσουν τον κόσμο¨ της Θάλειας Καλλιγιάννη

Από τη Δασκαλάκη Αντωνία του Β1
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Θέμα του βιβλίου είναι η συνεχής και καταστροφική μόλυνση του περιβάλλοντος από τους ανθρώπους. Κεντρικοί ήρωες είναι ο Αρίστος και ο παππούς του καθώς και οι γονείς και η γιαγιά του. Η αφήγηση εκτυλίσσεται κυρίως στην Κρήτη και στην Αθήνα στην δεκαετία του ΄70.
Περισσότερο με εντυπωσίασε η φράση: ¨Αν ανοίξει στο κορμί μας μια φλέβα, δε θα βρεις αίμα, αρμύρα θα βρείς¨ στη σελίδα 66 γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήταν τόσο δεμένοι με τη θάλασσα και τον κόσμο της. Οι γνώσεις τους για τον θαλασσινό κόσμο ήταν ατέλειωτες.
Μετά από την ολοκλήρωση αυτού του βιβλίου τα συναισθήματά μου είναι αρνητικά εφόσον καθημερινά κάθε άνθρωπος συμβάλλει στην καταστροφή του πλανήτη μας. Επίσης και θυμός είναι ένα από τα συναισθήματα που κυριαρχούν για τους ανθρώπους που αδιαφορούν γι΄αυτό. Ακόμα και χαρά για τους ελάχιστους ανθρώπους που προσέχουν το περιβάλλον σαν τη μητέρα τους και ανακαλύπτουν τους μοναδικούς θησαυρούς του.
Εγώ ταυτίζομαι με τον Αρίστο για το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και την αγάπη του για το θαλασσινό κόσμο. Τελικά καταλαβαίνω ότι όλοι οι άνθρωποι, ο καθένας όπως μπορεί, πρέπει να βοηθούν με οποιοδήποτε τρόπο στη διάσωση του περιβάλλοντος.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου