Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

"Ο μικρός πρίγκιπας" του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ

Από την Καστρινάκη Σοφία
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Ο μικρός πρίγκιπας 
Ο μικρός πρίγκιπας μετά από τις δροσερές αναμνήσεις του ταξιδιού του, ξετυλίγει μπροστά στα μάτια του πιλότου όλη την επιπολαιότητα, την υπεροψία, τη μιζέρια, τη δίψα για εξουσία και λεφτά των ανθρώπων. Απλά, χωρίς ίχνος διδακτικού τόνου, χωρίς μελοδραματισμούς και υπερβολές κάθε περιγραφή του μικρού πρίγκιπα, κάθε συζήτησή του με τα λουλούδια, την αλεπού και το φίδι  είναι μάθημα ζωής, μια συνεχής αναζήτηση για την αλήθεια. 
Το βιβλίο γράφτηκε το 1943. Ο τόπος της αφήγησης είναι η έρημος Σαχάρα όπου ο αφηγητής προσγείωσε το αεροπλάνό του έπειτα από πιθανή βλάβη.
Η φράση που με εντυπωσίασε ήταν "δημιουργώ δεσμούς" γιατί το να ημερώσεις κάποιον είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, όπως έκανε ο πρίγκιπας με την αλεπού. Νιώθω πως είναι πολύ καλό να έχεις φίλους καθώς επίσης και να ταξιδεύεις. Ένιωσα λύπη όταν  ο μικρός πρίγκιπας πέθανε από το δάγκωμα του φιδιού.

Αυτό που μου έμεινε από την ανάγνωση είναι το ταξίδι και η δημιουργία "δεσμών".
*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου