Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

"Σοφία" της Ζωρζ Σαρή

Από τον Ιπποκράτη Γαροφαλάκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*
Image result for "Σοφία" της Ζωρζ Σαρή

Η Σοφία, ένα χαρισματικό κοριτσάκι, ξεκίνησε να δουλεύει ως "δουλάκι" στο σπίτι των Πολυχρονιάδη μια νέα ζωή. Η Σοφία τους έφερε φως, χαρά και κυρίως γέλια και φωνές. Έγινε μέλος της οικογένειας και πέρασε μεγάλες περιπέτειες εκεί. Πρωταγωνιστούν η Σοφία, ο Γιάννης και η Αγγελική, οι γονείς δηλαδή της οικογένειας Πολυχρονιάδη καθώς και τα παιδιά η Κρινιώ, το Μαράκι και η Βιβή. Η αφήγηση εκτυλίσσεται στην Αθήνα τη δεκαετία του '30.
Με εντυπωσίασε η φράση: "...είδες που είχα δίκιο, Σοφία μου, όταν σου είπα πως είσαι η καλή νεράιδα του σπιτιού μας..." επειδή η Σοφία δίνει ελπίδα στην οικογένεια όταν κατάφερε να αγοράσει το λαχείο και οι Πολυχρονιάδη να κερδίσουν 50.000 δραχμές.
Το όμορφο τέλος του βιβλίου με συγκίνησε και επίσης γέλασα σε πολλά σημεία της ανάγνωσης. Υπήρξαν στιγμές που ταυτίστηκα με το Γιάννη επειδή  κι εγώ προσπαθώ να μη δείχνω τι αισθάνομαι.
Μετά την ανάγνωση του βιβλίου καταλαβαίνω ότι στα παιδιά πρέπει να παρέχεται εκπαίδευση και όχι να βρίσκονται αναγκασμένα να δουλεύουν.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου