Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

"Το ψέμα" της Ζωρζ Σαρή

Από τη Μαριάννα Σβίιζι
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*
Image result for "Το ψέμα" της Ζωρζ Σαρή
Θέμα του βιβλίου είναι το ψέμα που είχε πει η Χριστίνα στους φίλους της γιατί ντρεπόταν που η μητέρα της ήταν θυρωρός, ο πατέρας της τις είχε εγκαταλείψει και δεν ήταν πλούσια. Πρωταγωνιστούν η Χριστίνα και ο Αλέξης ο καλύτερος φίλος της Χριστίνας. Η αφήγηση εκτυλίσσεται στην Αθήνα τη δεκαετία του 1960, στο σχολείο όπου εκεί συνέβαιναν τα περισσότερα γεγονότα, όπως ότι η Χριστίνα έλεγε στους φίλους της πως είναι πλούσια και πως ο πατέρας της είναι επιχειρηματίας και έχει πάει για δουλειές στην Αμερική. Επίσης και στο σπίτι της Χριστίνας όπου η Χριστίνα δε μιλούσε καθόλου στη μητέρα της.
Η φράση που με εντυπωσίασε ήταν "Αν ήσουν φτωχή, δε θα σε χώνευα. Αν μια μέρα, αντί για άριστα έπαιρνες μηδενικά, αν μιλούσες και πεταγόταν από τοστόμα σου βατράχια αντί για τριαντάφυλλα δε θα σ'αγαπούσα γιατί δε θα ήσουν η Χριστίνα, θα ήσουν μια άλλη ..." Με εντυπωσίασε αυτή η φράση επειδή το Λινάκι βλέπει τη Χριστίνα για αυτό που είναι.
Ήταν πολύ ωραίο που ο Αλέξης δεν εγκατέλειψε ποτέ την Χριστίνα. Πάντα ήταν δίπλα της και όταν η Χριστίνα αποκάλυψε την αλήθεια, ο Αλέξης αντί να τη βρίσει, χάρηκε πολύ.
Κάποιες στιγμές της ανάγνωσης ταυτίστηκα με την Χριστίνα γιατί κι εγώ έχω πει ψέματα για να κρύψω μια αλήθεια επειδή ντρεπόμουν.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου