Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

"Ε.Π." της Ζωρζ Σαρή

Από τη Κωνσταντίνα Μπαχαντάκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*
Image result for "Ε.Π." της Ζωρζ Σαρή
Το θέμα του βιβλίου είναι η δυνατή φιλία ανάμεσα στις μαθήτριες της σχολής θηλέων και όρκος Ε.Π. (Ενωμένες Πάντα) που έδωσαν τέσσερις φίλες και τον οποίο κράτησαν. Πρωταγωνιστούν η Ζωρζ, η Άλκη, η Αννούλα, η Αθηνούλα καθώς και η καθηγήτρια Α.Κ. (Αλεξάνδρα Κλάρα) και η διευθύντρια (κοινώς "κήτος") της σχολής Ερασμία Δελαπόρτα. Τα γεγονότα που περιγράφονται διαδραματίζονται λίγο πριν τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
"Το κήτος - η διευθύντρια - τις προάλλες έσπασε ένα καρεκλοπόδαρο στην πλάτη της Κατίνας γιατί κρυφομιλούσε με την Άλμπα." Η φράση αυτή με εντυπωσίασε γιατί εκείνον τον καιρό χτυπούσαν τα κορίτσια και τα αγόρια με την άδεια των γονέων τους.
"Η Υπαπαντή (το κορίτσι για τις δουλειές ψαχούλευε στην τσάντα της Άλμπα και διάβασε την τελευταία σελίδα από το ημερολόγιό της ", πράγμα που με εντυπωσίασε επειδή στη σχολή δεν ίσχυε το προσωπικό απόρρητο.
Θεωρώ πως ο χαρακτήρας με τον οποίο έχω τις περισσότερες ομοιότητες είναι αυτός της Ζωρζ γιατί όπως και εκείνη μου αρέσει να γνωρίζω καινούργια πράγματα.
 Έπειτα από την ανάγνωση του βιβλίου το συμπέρασμα που συνάγεται είναι οτι τα παιδιά τότε κάνανε πιο πολλή παρέα  μεταξύ τους ενώ τώρα είναι κολλημένα με τα υλικά αγαθά γενικά και με την τεχνολογία.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου