Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

"Η μεγάλη πράσινη" της Ευγενίας Φακίνου

Από την Άννα Γεωργίου
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Η Ιωάννα ξαφνικά εγκαταλείπει τη ζωή της στην Αθήνα επειδή θέλει να αρχίσει να ονειρεύεται ξανά. Πραγματοποιεί ένα ταξίδι στην επαρχία για να ξαναβρεί τον εαυτό της και να ακολουθήσει τα όνειρά της. Σε όλο αυτό το ταξίδι υπάρχουν στιγμές πόνου και φόβου και περιγράφονται τα συναισθήματά της. Ταυτόχρονα εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του βιβλίου σημαντικά σταυροδρόμια της ζωής της. Στην αρχή η Ιωάννα βρίσκεται σ' ένα χωριό, τον Άγιο Βλάσση στη Λάρισα ενώ πριν πάει εκεί ζούσε στην Αθήνα στην Κυψέλη. Κατόπιν πηγαίνει στο Μυστρά της Λακωνίας για να βρει τη μοναχή που ζούσε στο μοναστήρι Παντάνασσα. Αργότερα η Ιωάννα γνώρισε το νεαρό και πήγαν μαζί στη Μονεμβασιά.
Η φράση που με εντυπωσίασε ήταν "ψάχνω να βρω τα όνειρά μου" γιατί η Ιωάννα μέσα στο φόβο της όταν συνάντησε το Νικόλα μέσα στη σπηλιά του απάντησε χωρίς δικαιολογίες και με πολλή ειλικρίνεια τον πραγματικό λόγο για τον οποίο έφυγε από την Αθήνα.
Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του βιβλίου κατάλαβα πως ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε τα όνειρά μας έτσι απλά, αλλά να παλεύουμε για εκείνα μέχρι να τα πετύχουμε. Νιώθω πολύ χαρούμενη που η Ιωάννα κατάφερε να αφήσει πίσω τα παλιά που δεν την έκαναν χαρούμενη και να ξεκινήσει κάτι που δεν προσπάθησε κι εκείνη ήταν η στιγμή.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου