Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

"Οι πύλες της φωτιάς" του Στίβεν Πρέσφιλντ

Της Φιλίππα Αγγελάκη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*
Οι πύλες της φωτιάς Ένα επικό μυθιστόρημα για τη μάχη των Θερμοπυλών
Με εντυπωσίασε περισσότερο ο λόγος του Λεωνίδα στη δέσποινα Παράλεια, όπου της είπε ότι επέλεξε τους Τριακοσίους με βάση όχι τη δική τους γενναιότητα, αλλά με τη γενναιότητα των γυναικών τους. Γιατί μετά το θάνατο των Τριακοσίων στις Θερμοπύλες, ο Λεωνίδας ήταν σίγουρος γι' αυτόν, όλη η Ελλάδα θα στρέψει το βλέμμα της στη Σπάρτη, για να δει πως το πήραν οι Σπαρτιάτες. Αν τότε οι γενναίες Σπαρτιάτισσες αντέξουν χωρίς να ρίξουν ένα δάκρυ, θα δώσουν θάρρος σε όλους τους Έλληνες. Αυτό αρχικά φάνηκε άδικο στη Παράλεια, η οποία θα έστελνε το γιο και τον άντρα της στον πόλεμο, όμως μετά βρήκε δύναμη και το δέχτηκε.
Επίσης με εντυπωσίασε, η πραγματικά σκληρή εκπαίδευση που λάμβαναν τα παιδιά στη Σπάρτη. Οι Σπαρτιάτες τα χτυπούσαν, αρκετές φορές θανάσιμα, για να τα κάνουν ανθεκτικά στον πόνο και όχι για να τα τιμωρήσουν. Επίσης τα ενθάρρυναν να κλέβουν. Επιπλέον, αρκετές φορές τα κακομεταχειρίζονταν λεκτικά, όχι για να τα προσβάλλουν, αλλά για να τα κάνουν να συνηθίσουν την προσβολή, να ατσαλώσουν τη θέλησή τους ώστε να ανταποκρίνονται με οργή και φόβο.

*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου